lauantai 23. heinäkuuta 2016

Commodoreongelmia


Suurena syntetisaattori- ja retrotietokoneintoilijana tilasin itselleni Ruotsista synttärilahjaksi MSSIAH - moduulin Commodore 64:lle. Kyseessä oleva palikka sisältää midiportin ja erilaisia musiikkisoftia Commodoren legendaarisen SID-äänipiirin ohjaukseen:


Minulla oli ennestään yksi C64, jonka toimivuudesta ei ollut tietoa, sillä siitä puuttui virtalähde ja videopiuha. Kuusnelosen virtalähde on sen verran erikoinen viritelmä 9V AC, 12V DC ja 5V DC -jännitesyötöillään, että en viitsinyt alkaa askartelemaan sellaista itse. Huuto.netissä ja Tori.fissä on silloin tällöin myytävänä 64:n osia ja varusteita, mutta hinnat ovat yleensä aivan käsittämättömiä. Minulla kävi kuitenkin tuuri, kun selasin Toria, sillä joku myi rikkinäistä Commodorea ja virtalähdettä hintaan 15€ ja vieläpä kotikunnassani.


Kumpaankin koneeseen syttyi valo, joten virtalähde oli toimiva. Seuraavana haasteena oli puuttuva videopiuha, mutta koska säästän kaikki piuhat ja tavarat vaimon suureksi iloksi, laareistani löytyi vanha antennipiuha sekä RCA-liitäntäinen audiopiuha. Nämä yhdistämällä saa juuri vaaditunlaisen kaapelin! Tämä piuha tulee Commodoren RF -lähdön ja telkkarin antenniliitännän väliin. Kanavan pitäisi löytyä analogiselta kanavapaikalta C36.

Mutta eipä löytynyt. Tai no, jotakin löytyi, mutta ei todellakaan ihanan sinistä READY -kehotetta. Toinen, rikkinäisenä ostamani C64 puolestaan näytti häiriötöntä mutta täysin mustaa kuvaa myyjän kuvauksen mukaisesti. Tarkistettuani tekemäni piuhan jatkuvuuden, päättelin että lupaavammassa Commodoressa on RF-modulaattori p*skana ja toinen on muuten vain raato. Mikäs neuvoksi? Tutkintalinjoja on kaksi, joista ensin aion käydä läpi häiriösignaalia tuottavan kuusnepan RF-modulaattorin. Onneksi koneessa on RF-lähdön lisäksi myös komposiitti / s-videolähtö, mutta sitäkin varten pitää tehdä uusi kaapeli. Commodore käytti näissä malleissa liittimenä nykypäivänä harvinaista 8-pinnistä DIN-liitintä. Näyttäisi kuitenkin siltä, että pinnit 7 ja 8 ovat tarpeettomia video/audiosignaalia varten, joten sopivan piuhan voi tehdä tavallisesta MIDI-kaapelista ja RCA-liittimistä.

Toivon todella, että tämä toimii, sillä muuten minun pitää alkaa metsästämään koneista viallisia piirejä ja kasata kahdesta rikkinäisestä koneesta yksi toimiva. Olisihan se tietysti oppimiskokemus sekin :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti